Alimetanció i nutrició


La roda d'aliments es divideix en 3 funcions: 

Funció reguladora: On estan les fruites i les verdures. 

Com per exemple les hortalisses on destaquem el tomàquet, el porro, l'enciam, els pebrots, la pastanaga i la col. També pertanyen les fruites on destaquem la pera, les maduixes, el plàtan, la poma, i la taronja. 

Funció plàstica: On estan la carn, el peix i els ous. 

I un altre apartat on son la llet i els seus derivats.

Funció Energètica: On estan tots els cereals, els sucres i els seus derivats com per exemple el pa, la pasta, la farina, la brioixeria etc. També hi son els olis, la mantega i l'embotit que són els aliments que menys s'han d'abossar.


I per últim tenim un apartat  que aporta totes les funcions juntes. 


Funció plàstica, reguladora i energètica: On estan les patates, els llegums, els fruits secs com per exemple: nous, pipes, pèsols, llenties etc. 


Aquí pots trobar mes informació: 


http://www.who.int/topics/nutrition/es/


http://www.naos.aesan.msssi.gob.es/csym/nutricion_saludable/


http://www.juntadeandalucia.es/averroes/~29701428/salud/alinutr.htm






La piràmide està ordenada segons el tipus d'aliments i la quantitat que necessitem per elaborar una bona dieta i el seu consum diari.  

En el primer aparat tenim el consum ocasional amb els dolços i els embotits que s'ha de tenir moderació a l'hora de menjar-los. 

En el segon apartat esta el consum diari, on està els peix i la carn, els ous que s'han de prendre 2 racions al dia. 


Desprès trobem la llet, el formatge, els iogurt i els seus derivats que s'han de prendre entre 2/4 racions al dia. A continuació trobem les verdures, les hortalisses, la fruita i l'oli. Que aquestes es recomanen prendre 5 racions al dia i d'oli 3/6 culleradetes al dia. 

Per últim trobem els cereals, la pasta, el pa la farina, patates que s'han de prendre entre 4/6 racions al dia.  

El que mes important es beure molta aigua entre 1,5 - 2 litres d'aigua al dia, i combinar una bona dieta amb activitat diària. 








No hay comentarios:

Publicar un comentario