Cuina i cultura

En aquest apartat ens ha semblat interessant mostrar la gastronomia d'una altre cultura i hem escollit la gastronomia budista.


Introducció


És totalment innegable la influència que té la religió en la gastronomia. Es pot dir que algunes religions són més invasives que unes altres referent a aquest tema, encara que la veritat és que també podem dir que amb el ritme de vida actual, cada dia ens deixem envair o influenciar menys per elles. Al meu semblar una de les quals més influeixen en la gastronomia dels seus seguidors i no obstant això és bastant desconeguda, en aquest quadrant del planeta, és la budista.

Descripció

La gastronomia budista és una tradició culinària de l'est de Àsia practicada per alguns seguidors del budisme. És principalment vegetariana, per poder mantenir el precepte budista general del no violència. Algunes regions de l'antiga Índia també eren budistes, per la qual cosa molts indis segueixen sent vegetarians.

Budisme i vegetarianisme

El budisme i el jainisme reconeixen que fins i tot menjar verdures pot contribuir a la mort indirecta d'éssers vius per la vida animal que es destrueix en llaurar el sòl i usar pesticides. Per això el jainisme considera la mort per inanició (solament després de sotmetre's a 12 anys de estricte ascetisme) com la pràctica definitiva de no violència, mentre el budisme considera la automortificació extrema no desitjable per aconseguir la il·luminació.

Tant els mahāiāna com els theravādóna creuen que menjar carn no constitueix una violació dels Cinc Preceptes que prohibeixen danyar directament als éssers vius.
Quan els monjos theravādóna s'alimenten d'almoines, han de menjar qualsevol sobra que els donin, incloent carn. L'excepció a aquesta regla és quan els monjos veuen, senten o saben que algun animal ha estat sacrificat amb l'objecte d'alimentar-los a ells, en aquest cas el consum d'aquesta carn seria kármicament negativa. La mateixa restricció aplica als budistes laics i es coneix com el consum de la ‘carn triplement neta’.

Si es pren el vot de ser vegetarià budista, s'espera que se segueixi aquest fins que sigui humanament impossible seguir amb la dieta vegetariana.

Budisme i altres consideracions alimentàries

La cuina budista de l'est d'Àsia difereix de la cuina vegetariana occidental en un aspecte, que és evitar la mort de les plantes. La vinaya budista per a monjos prohibeix fer mal a les plantes. Per tant, parlant estrictament no es fan servir les arrels (com patates, pastanagues o cebes), ja que resultaria en la mort de la planta. En el seu lloc s'empren llegums o fruites. No obstant això, aquesta versió estricta de la dieta es practica sovint solament en ocasions especials.
El consum d'alcohol i altres drogues també és evitat per molts budistes, ja que afecten al seu estat mental. Això és part dels Cinc Prefectes, que dicten que no han de consumir-se «substàncies additives». La definició de «additiu» depèn de cada individu, però la majoria dels budistes consideren que l'alcohol, el tabac i les drogues il·legals ho són.

Alguns budistes de Xina, Japó i Vietnam eviten específicament el consum de plantes amb aromes fortes, ja que tendeixen a excitar els sentits. Això es basa en els ensenyaments.
El menjar que un budista estricte consumeix, fins i tot si no és vegetarià, també és específic. Per a molts budistes xinesos, el consum de vedella, altres animals grans i espècies exòtiques ha d'evitar-se. Això seria la ja esmentada regla sanjingrou. Una restricció que molts no coneixen és l'abstinència en el consum de vísceres animals.

Plats vegetarians budistes

Els cuiners vegetarians budistes s'han tornat extremadament creatius imitant la carn a partir del gluten de blat preparat o “seitán”, la soia (en forma de tofu o tempeh),i altres productes vegetals. Algunes de les seves receptes són els succedanis de la carn més refinats i antics del món. La soia i el gluten de blat són materials molt versàtils, als quals poden donar-se diverses formes i textures, i absorbeixen sabors però amb prou feines tenen un de propi. Amb els condiments adequats, poden imitar diversos tipus de carn bastant bé.




No hay comentarios:

Publicar un comentario